Ape yg Boleh Sy Bantu?? ^_^ x

Email Address:
Contact No.
Anda Berminat untuk: Turunkan berat badan
Naekkan berat badan
Perbaiki tahap kesihatan
Keje part time

This contact form was created by Freedback.

Tuesday, December 17, 2013

Solusi Makanan Nutrisi Sel Herbalife..(0169218994/0193749822)

Adakah anda sedang mencari solusi untuk MENURUNKAN BERAT badan?

Adakah anda sedang mencari solusi untuk MENAMBAHKAN BERAT badan?

Adakah anda sedang mencari solusi untuk MEMPERBAIKI TAHAP  Kesihatan?

Produk Herbalife adalah Produk Nutrisi yang berkualiti tinggi yang harus anda rasakan sendiri bila anda mulakan meneguk Shake yg Super Sedap nih!!!

Konsep nutrisi selular Herbalife adalah sangat mudah.. Pembersihan sistem pencernaan utk penyerapan nutrisi yg lebih baik >> Detoxifikasi >> Pembekalan nutrisi sel yang dapat diserap sepenuhnya oleh badan kita. Super Sekali..

Ingin tahu lebih lagi pasal Produk Herbalife? Jom kita tengok slide gambar2x dibawah.

1) Pembersihan sistem pencernaan utk penyerapan zat dan mineral yang Maksimum!!

 2) Detoxifikasi & Peningkatan Tenaga 

 3) Minum Nutrisi Sel Shake 

 4) Membantu utk badan lebih shaping dan lean Muscle

 5) Turun Cepat@ Double up utk Burn Fats!!

 6) Bekalan Kalsium + Vitamin D utk penyerapan Kalsium yg maksimum. 

 7) Melancarkan Perjalanan Darah @ Bagus juga utk kesihatan lelaki.

8) Memecahkan lemak degil dalam saluran darah @ Bagus utk mereka yg ada masalah darah tinggi.

Anda ingin memulakan azam baru utk menurunkan berat badan @ tambah berat badan utk Majlis Kahwen? Hubungi sy segera utk konsultasi. :)

Hubungi Kami Segera:

Lisa: 0193749822
Paan: 0169218994

Saturday, March 16, 2013

How to look Professional with low budget?


The first thing to do is to get some decent clothes, which nowadays are probably sponsored by your parents or with someangpows from gracious aunts and uncles. But six months down the road, you’d probably be itching to get some new stuff, either for self-gratification or to impress clients, colleagues and bosses. For most of us not living out of inheritance, with an average salary of RM2,000 – RM3,000 per month, after deducting monthly expenses on petrol, rental, food, and other miscellaneous, it is still a stretch to get yourself a decent working suit. But with limited funds, you will still want to dress well and look good. So, how do you look luxe when you really don’t have the big bucks?

1st!! Fabrics, fabrics, fabrics

I’m sure some of you might have the experience of making an online purchase as you were attracted to the style of the clothing, only to be disappointed later as the quality of the item wasn’t as good as expected. Regardless of the cut and style of the clothing, if it’s made from cheap fabric, it is noticeable. Therefore, avoid buying anything that has lint coming out easily, or anything that is too shiny. Men’s shirts that are made of polyester will make the wearer look sloppy. Generally speaking, the thicker and the more textured the fabric is, the more expensive the garment will look.

2nd Splurge on the outside,

 Save on the inside A good, well-cut working suit that cost you RM500 paired with a RM5 camisole will make you look chic and stylish, as compared with getting a RM200 suit and wearing it with a RM150 blouse. What is not visible is not important and will not make any impact. Similarly, if you have limited budget, this is not the time to spend on expensive lingerie.

3rd Accessorise to hike up the price

Accessorising is the answer to all wardrobe malfunctions and clothing dilemmas! Just because you got your blouse from the market place, it doesn’t mean you can’t dress it up with great accessories. Paired with carefully selected pieces, you are indirectly allowing the cheap factor of your clothing to fade into the background. Example – a plain white T-shirt worn with an exclusive pendant necklace will instantly elevate the status of the T-shirt. So, make an impact with the accessories you choose.

4th Mix low-cost with posh

Here’s one great way to stretch your wardrobe choices. Mix cheaper items with pricier ones. The expensive ones will elevate the whole look. For instance, pairing a designer dress with a pair of inexpensive shoes, or carrying a stylish handbag when you are in your jeans and tees. The overall effect is then balanced. So, put your creativity to test and mix and match your way to a great style.

5th Only if it fitsYou should wear your clothes,

Don't let your clothes wear you. Just because you can get something over your head, it doesn’t mean it actually fits you. The labels on the back don’t mean anything if you have to hold your breath and squeeze into that tiny dress. Remember, anything that is too tight, too big, too short, will always cheapen your look.

6th Be your own MacGyverHem it,

shorten it, taper it, nip it, hide it, change it! A little alteration can go a long way! One of the easiest ways to add a bit of glitz and glam is to replace tacky cheap buttons with contemporary alternatives. This helps add style and sophistication. Get rid of unnecessary embellishments that are no longer in trend like big bows or lace trimmings, and replace them with modern sequins. You will see the difference immediately!

7th Go with dark monochromes

It is easier to pull off an image of elegance with a dark outfit than if you are in sweet rainbow colours. With a dark jacket, you can easily add a brooch, necklace, scarf and accent colour with your camisole to glam up your looks. Besides, it is always perceived to be more value for money as the Cost Per Wear is relatively lower with a dark item. For example: the Cost Per Wear of your dark jacket = the price of the item / the number of times it is worn (RM600 / Six times ) = RM100. Compared with Fucshia Pink that you would probably only wear twice ( RM500 / Two times ) = RM 250.

8th Groom to perfection

One of the easiest ways to look expensive is to practise good grooming! You can go au naturale if you are blessed with good skin and nice features. Otherwise, exercise good skin care regime or add on a little makeup. It can lift your luxe level three notches up!And here are 3 quick tips for the guys:

  • 1 Taper and fit: Never allow your fabric to bunch up by the sides or to tuck excess fabrics on the back of your pants. Make sure your shirts taper with your body. Excess materials make you appear frumpy and disheveled, and cheapen your overall look.
  • 2 Keep it simple:It is easier to spot a cheap shirt if it’s adorned with extras such as tacky collars, fussy cuffs, and fancy buttons. If these aren’t done well, they will just draw attention for the wrong reasons. With limited budget, get a simple shirt, iron it and you will look like a million dollars.
  • 3 Wear an undershirt:To not only to protect your shirt from sweat, but it will also extend the lifespan of your shirt. The best part? Wearing and undershirt creates the illusion of thicker fabric and make your shirt look more expensive.Remember not a question of money. You cannot buy good taste. By just following the few rules above, you can look priceless even when you are cashless.

  • This article has been sourced from thestar by Wendy Lee is the president of MABIC (Malaysian Assoc. of Brand & Image Consultants) and a director at Brand Image International Institute (BII). She is a firm believer that with Style... there must be Substance!
Lets improving ourself!! Become more confidence and firm when facing others..

Monday, March 5, 2012

Ceramah Maghrib : Hadith 40 - Imam Nawawi, oleh Ustaz Muhammad Shahrizal dr MAIP

Mengulas sedikit berkenaan dengan pengeluaran fatwa bekenaan penggunaan duit rakyat utk pertahanan negara semasa zaman Imam Nawawi..

Pembahagian ilmu terbahagi kepada 2:

Ilmu Fardhu Ain = Ilmu agama
Ilmu Fardhu kifayah = Ilmu dunia..

Barangsiapa yg meningkat ilmunya tetapi semakin jauh dirinya dari Allah, maka akan hilanglah rahmat Allah dr dirinya.. ~ Hadith

Hati manusia umpama 3 jenis tanah:

Tanah gambut= hati yg lembut air boleh terus mengalir dan diserap bila ditimpa hujan..

Tanah liat = org yg berilmu ttp tidak diamalkan dan tidak disampaikan kepada orang laen.

Tanah bukit= org yg berhati keras... tidak mencari keredhaan Allah..

Sebab mengapa perlunya belajar ilmu hadith:

Hukum yg tertinggi dalam dunia adalah Al-Quran.. Org yg menolak hukum Al-Quran adalah kafir.

Hukum kedua : Hadith

Hukum ketiga: Ijmak Ulama'

posted from Bloggeroid

Saturday, December 31, 2011

Aku dan Azam Baru Ku!!!

Salam... Rasenye dah lame tak menulis dalam blog nih... Abih besawang2x dibuatnye... akibat penangan Final Year Project.. yg mmbuatkan masa ku menjadi lebih padat dr yg biasa....

Tahun baru berkunjung tiba... lg 16 jam ++ lg..  Masing2x di facebook sibuk mengeluarkan status apa azam baru mereka... bgaimana pulak dengan anda??

Azam ku yg lepas pun ku dah lupe.. inikan pula azam yg baru.. tp tkpe.. let the thing pass will pass.. This year.. azam baru sy adalah utk mngamalkan gaya pemakanan hidup yg sehat... makin hari badan makin tak fit.. tak mcm zaman muda2x dulu time aktif bsukan n control makan kat MRSM Kuantan sbb dok hostel kan??..

Skrg umurku dah 22 tahun dah... pejam celik blajar.. da 4 tahun da kat UMP nih.. dgn gaye hidup yg sebok... makan tak jaga.. tak tntu masa... ha.. ni lah jdnye.. klau dulu fit... skrg nih.. da tak bleh jd Mr. Muscle dah...adeh..

Ramai member2x approach.. utk amalkan herbalife.. tp ku tak mampu... sbb time tu nk dkt pghujung sem.. mane la den ade duet... So I tell them.. sorry..Its interesting.. tp  X de duet la... huhu.. Tp dlm hati ada terdetik... InsyaAllah.. kalau ade rezeki Allah bg nnti... I will take an oppurtunity to take this product... and become fit as BEFORE!!! Bler la nk jg mcm dulu balik ye?

So alhamdulillah.. dengan rezeki yg Allah bg.. I take the oppurtunity to take this product... and I will go updating my body performance once I take HErbaLIfe Product... paling kurang smggu skli la ye??

Ok... Before that.. To see my progress.. I will tell u my current status of my body performance (X fit sungguh ;D)

Umur: 22 Tahun
Berat before ambik Product: 73.3
Body Fat = 19.9 (x brape nk bagus)
Total Body water = 58.7% (mnum kene tmbah 4 liter lg stiap ari)
Muscle Mass = 55.7kg (Moderate.. tp kalau nk katang kene kasi lebih la.. kih3x.. )
Physique Rating = 6 ( Moderate... dan cenderung ke overweight.. Aduhai)
Basal Metabolic Rate = 1699 Kcal / 7109 KJ
Metabolic Age = 23 ( Tua setaon da internal engine badan aku ye?)
Bone Mass = 3.0 Kg (Alhamdulillah.. Standard)
Visceral Fat Rating = 9 ( Very bad.. Mak aih... ni byk lemak tepu dlm badan nih..) kuat makan KFC time keje KFC kot.. :D

So ni la my details.. data ni pon.. dpt drpd timbang my frens.. Abe Anip (klau bleh tag da lame tag.. :D)

Ku start ambil product ni.. (30/12/2011_ 8.10pm)

Mule2x time nak beli tu.. rase kekok n pkir byk sgt.. sbb starting je da RM 305 (arge lame).. pergh.. mahal kot!! tp.. sbb dah azam..dan dah niat.. ni mgkin hanya permulaan... dan lpas buat kire2x.. dlm rm 10 stiap ari... ku pon proceed dgn amalkan product nih... My frens.. time die brief aku.. die slalu HIGHLIGHTKAN.. This product bukannye ubat.. tp supplement utk gaya hidup sehat... dan... klau nk get fit balik.. its all start with our own commitment and self discipline..

ok.. tak nak citer byk... meh ku kongsikan.. ape hasil yg aku dpat biler ku dah consume malam tuh...

1st DAY (31/12/2011)

Alhamdulillah.. aku bleh bgn awal.. seawal 6pg.. walaupun mlm tu tdo pukul 2pg. sbb nk masterkan Programmable Logic Control (preparation utk Final exam)....lps  bace doa bgn tido smua... then lpas tuh.. minum sgelas air kosong spt yg mmber aku consult.. aku ssiap utk pergi ke surau utk solat subuh berjemaah....dengan bdan yg segar!! takde mamai2x dah.. walaupun time tuh tak mndi lg pon.. =D ...

Rase segar je badan... dan.. yg aku perasan.. aku nye focus btambah double time aku wat revision mlm td.. cepat je nk catch up.. walaupun topik ni agk susah.. siap bleh discuss dgn smgat lg dgn abg Kadiaq!! (membr study)...

So this is my updates for now... (31/12/2011_7.51am)

Friday, September 2, 2011

Akademi Ramadhan Melabuhkan Tirainya..Aidilfitri 2011 berkunjung tiba..

Akademi Ramadhan berlalu pergi.... Kini Syawal datang kembali....

Alhamdulillah... masih diberi peluang utk menghirup udara segar dimuka Bumi Allah ini....Kali ini.. genap 22 tahun ku berjumpa dengan Aidilfitri kembali...Bagaimana dengan kesan Akademi ramadhan?? Harap kesannya masih dirasa.. menjadi pengecas iman utk tahun berikutnya...

Suasana kali ini agak berbeza berbanding dengan raya tahun2x sebelumnya kerana Atukda tercinta telah kembali menyahut seruan illahi.. Semoga Roh beliau dicucuri Rahmat oleh Allah S.W.T...

Setiap yg hidup pasti akan mati... Itulah lumrah dunia... Hidup perlu diteruskan.. walau apa jua keadaan tetap jua dihadapi... Dari setiap langkah demi langkah... setiap cabaran diharungi... jikalau gagal dijadikan pengalaman yg dapat mendewasakan diri... Jikalau berjaya menjadi penghibur hati...

Tiada insan yg hidup sempurna di dunia.. kerna setiap orang ada lemah lekuknya... Hasil perkongsian dan kerjasama antara insan itulah yg menutupi tiris dan lekuknya... 

Syawal datang dan pergi setiap tahun... makin lama makin hilang keseronokannya.. Mengapa?? Mungkin anda ada rasekannya bukan?? Mungkin kurang dapat duet raya kot!!! kih3x.. sekadar gurauan...Ke sebab this is the last raya I can get Angpow?? Owh tidak!!! Tahun depan dah kena mnghulur angpau pulak pada adik2x dan anak saudara...boleh pokai den dibuatnye.. haha.. tkpelah..anggap sbg sedekah...Hidup ni tak boleh la kedekut sangat kan??  Zaman dapat angpow dah habih dah nk abih dah!!.. Ai sayman...

Bergamba sekeluarga di pagi raya...

Bergambar bersama Nenenda tercinta.. Tanpa atuk....

Mase berjalan kian pantas... tnpa aku rasa pergerakannya... begitu cepat masa berlalu 3 tahun lamanya... InsyaAllah another one more year to go utk ku khatamkan pengajianku di UMP...Bercampur baur rase bile mngenangkan kembali pengalaman2x lepas di UMP.. yg ternyata bukan hanya mmbekalkan ku dengan ilmu teknikal utk mnjadikan seorang Engineer.. tetapi mmbekalkan ku juga ilmu utk mengenal erti hidup sbg insan yg berguna pd Agama & Bangsa InsyaAllah..Masih ade lg stahun ilmu yg masih boleh ku cedok utk melengkapkan lg ilmu di dada...

3 beradik.. entah kemana sorang lagi!!! ( Jd Camerawoman hehe..)

Tinggal sorang je Atukda.. Akan ku hargai masa yg ada utk luangkan masa bersama...

Sekian saja coretan dan bebelan utk kali ini..Ku ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua tetamu Mr. Cakna89 ..Terima kasih kerana sudi menjengah ke blog yg tak seberapa...

Monday, August 29, 2011


Salam semua.. Maaf tak sempat nk menulis sejak 2 menjak nih.. idea ada.. masa tak da... Dikesempatan ni nk share tentang amalan2x yg digalakkan ketika di hari Mulia Syawal esok hari... 

Di hari mulia Syawal ini, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri . 
Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya". 

2) Menjamah makanan sebelum keluar. 
Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..." 

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ; 
Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya. 

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ; 
Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu". 

Disebut dalam sebuah riwayat : 
قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله مناومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك 
Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 ) 

5) Memakai pakaian terbaik yang ada ; 
Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan. 
Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam). 

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ; 
Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari) 

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi. 

Rujukan: zaharudin.net via sahamump.blogspot.com

Tuesday, August 23, 2011


10 akhir Ramadhan adalah merupakan di antara malam-malam yang penuh dengan keberkatan dan kelebihan yang tertentu. Malam-malam ini adalah merupakan malam yang ditunggu-tunggu oleh seluruh orang mukmin. Bulan Ramadhan, Al Quran dan malam Lailatulqadar mempunyai hubungan yang rapat antara satu sama lain sebagaimana yang diterangkan di dalam kitab Allah dan hadis Rasulullah s.a.w. di antaranya firman Allah s.w.t.

Maksudnya: "Sesungguhnya kami menurunkan Al-Quran pada malam Lailatulqadar dan apakah yang menyebabkan engkau mengerti apa itu Lailatulqadar. Lailatulqadar lebih baik daripada 1000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan keizinan daripada Tuhan mereka untuk setiap urusan. Malam ini sejahtera hingga terbit fajar".

Sebab turun surah al-Qadr

Lailatulqadar mempunyai kelebihan yang begitu besar. Ianya lebih baik dari 1000 bulan yang lain. Sebab diturunkan ayat tersebut diriwayatkan daripada Mujahid dikatakan sebab turun ayat tersebut ialah Nabi s.a.w. telah menyebut tentang seorang lelaki daripada Bani Israel yang telah menggunakan alat senjatanya untuk berperang pada jalan Allah maka orang Islam pun kagum di atas perbuatan itu lalu Allah menurunkan ayat di atas.

Riwayat yang lain pula dari Ali bin Aurah pada satu hari Rasulullah telah menyebut 4 orang Bani Israel yang telah beribadah kepada Allah selama 80 tahun. Mereka sedikitpun tidak derhaka kepada Allah lalu para sahabat kagum dengan perbuatan mereka itu. Jibril datang memberitahu kepada Rasulullah bahawa Allah w.s.t. menurunkan yang lebih baik dari amalan mereka. Jibril pun membaca surah Al Qadar dan Jibril berkata kepada Rasulullah ayat ini lebih baik daripada apa yang engkau kagumkan ini menjadikan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat amat gembira.

Daripada ayat di atas dapatlah kita ketahui bagaimana besar kelebihan orang yang beribadah pada malam lailatulqadar. Ianya satu malam menyamai beramal 1000 bulan.

Dalam hadis Rasulullah s.a.w. menyebut

Maksudnya: "Rasulullah bersungguh-sungguh beribadah pada 10 akhir bulan Ramadhan lebih daripada yang lainnya"

Rasulullah s.a.w. melakukan ibadah pada malam itu bukan hanya setakat baginda sahaja tetapi baginda menyuruh ahli keluarga bangun bersama beribadah. Kata Aisyah r.a.

Maksudnya: "Nabi s.a.w. apabila masuk 10 akhir bulan Ramadhan baginda mengikat kainnya. Menghidupkan malam dengan beribadah dan membangunkan keluarganya untuk sama-sama beribadah. Mengikat kainnya bermaksud bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah."

Kelebihan Menghayati Malam Lailatulqadar

Kerana mulianya Lailatulqadar, Rasulullah s.a.w. menganjurkan supaya umatnya bersedia menyambut dan menghayati malam yang berkat itu dengan pelbagai jenis amalan dan ibadah yang diterangkan di antaranya hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a.

Maksudnya: "Barangsiapa menghayati malam Lailatulqadar dengan mengerjakan sembahyang dan berbagai jenis ibadat yang lain sedang ia beriman dan mengharapkan rahmat Allah taala nescaya ia diampunkan dosanya yang terdahulu.

Rasulullah s.a.w. sendiri menjadi contoh yang baik yang menghayati malam lailatulqadar terutama 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan dengan beriktikaf di Masjid mengerjakan pelbagai amal ibadah untuk menyambut malam Lailatulqadar yang mulia.

Ini diterangkan di dalam satu hadis diriwayatkan daripada Aishah r.a. Katanya:

Maksudnya: "Biasanya Rasulullah s.a.w. berusaha dengan bersungguh-sungguh memperbanyakan amal ibadah pada 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan berbanding dengan masa yang lain."

Dalam hadis yang lain Aishah juga meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda bersedialah dengan bersungguh-sungguh untuk menemui malam Lailatulqadar pada malam-malam yang ganjil dalam 10 malam yang akhir daripada bulan Ramadhan.

Malam-malam yang ganjil yang tersebut ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w. pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t. supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Kerana dengan cara itulah sahaja mudah-mudahan akan dapat menemuinya dan dapat pula rahmat yang diharapkan yang akan menjadikan seseorang itu hidup bahagia di dunia mahupun di akhirat.

Doa khusus di Malam Lailatulqadar

Doa tersebut diterangkan di dalam hadis berikut

1. Hadis yang diriwayatkan daripada Aishah r.a.

Maksudnya: "Saya pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w. bagimana kiranya saya mengetahui malam Lailatulqadar dengan tepat. Apa yang saya akan doakan pada saat itu. Baginda menjawab berdoalah dengan doa yang berikut"

Maksudnya: "Ya Allah ya Tuhanku sesungguhnya engkau sentiasa memaafkan salah silaf hamba lagi suka memaafkan oleh itu maafkanlah salah silafku. Terdapat juga beberapa doa yang disar ankan oleh para alim ulamak kita melakukannya seperti membaca doa

Orang yang beribadah pada 10 malam yang tersebut akan mendapat rahmat yang dijanjikan dan telah sabit di dalam hadis-hadis yang sahih bahawa malam Lailatulqadar ujud pada salah satu malam yang 10 itu terutama pada malam 21, 23, 25, 27 dan 29. Orang-orang yang tekun beribadah di dalam masa tersebut untuk menemui malam Lailatulqadar akan mendapat rahmat yang dijanjikan itu samada ia dapat menemui atau tidak dan tidak melihat apa-apa kerana yang penting yang tersebut di dalam hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim ialah:

1. Menghayati malam tersebut dengan beribadah. 
2. Beriman dengan yakin bahawa malam Lailatulqadar itu adalah benar dan dituntut menghayatinya dengan amal ibadah.
3. Amal ibadah itu dikerjakan kerana Allah semata-mata dengan mengharapkan rahmatnya dan keredaannya.

Adalah diharapkan sebelum daripada kita beramal ibadat di malam Lailatulqadar hendaklah kita bertaubat dengan sebenar-benarnya iaitu taubat nasuha dan terus beristiqamah tetap teguh mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala larangannya.