Ape yg Boleh Sy Bantu?? ^_^ x

Nama:
Email Address:
Contact No.
Anda Berminat untuk: Turunkan berat badan
Naekkan berat badan
Perbaiki tahap kesihatan
Keje part time

This contact form was created by Freedback.

Wednesday, April 20, 2011

Siri 2: Kembara Di Bumi Allah, Lokasi China ( Guangzhou, Xian,Lanzhou,Wuhan )



Setelah lame sangat pending untuk review time travel kat China... Kini TORA datang lagi.. TORA dengan Ultraman nye... dengan permainan baru... Ding Dang pon ade dengan raksasenye..... Haish.. ape da mengarut time2x study week nih.. ni mesti pening lepas minum air jambu batu + asam boy kat kafe td nih.... Regarding to our topics... ( Speaking Jawe pulak dah!!! ) Jom kite smbung cerita penglipur lara kat China... Kali ni.. ingat nak wat lebih sempoi.... byk gmba... senang sket nk illustrate... because gmba could tell everything rites?

P/s Post ni smbungan cite dr versi 1: http://cakna89.blogspot.com/2010/12/kembara-di-bumi-allah-lokasi-china.html ... Feel Happy to visit..  ^_^ x

Ni ha telebih excited..Baru je turun train dr Guangzhou..26 jam tuh!!! smpai amoi kat sebelah pon pelik!!!

Terracotta Warriors  yg da lame terkambus.. kat bawah tanah... Nk tau ape tu Terracotta Warriors? Sila Googling... ^_^ x
 Kerja2x mengorek dan melombong yang berjaman2x lamenye...
 Time round2x ronda2x memalam kat Xian... jumpe pulak dengan lori yang exotic nih...Klasik kan? Tringat kat KEte Mr. Bean pulak..


Ha... Ini dia.. Mi Ramen... X habeh den satu mgkuk nih... memang tanker besau la org China nih...hehe.. Tp makan time sesejuk kat luar nih.. memang terbaek...hehe... 


 Punya tebal winter jacket.. mcm doraemon pulak da.... 

Pendekar Mustari Vs Cucu Bruce Lee...

 Adik tomey nih.. nak menyorok disebalik mak dia... Geram ngn pipi budak nih... Bila la nk ada adik laki..@ anak laki.. hehe.. Den takde geng nih..
 Bgmba dgn Chibi Maruko Chan!!!

Ni dkat ngn pokok Mitos yg dikatakan pokok jodoh... Pasangan tulis name memasing.. pastu ikat kat pokok.. pstu diorg kate.. akan betemu jodoh... nih.. ape2xpon ianya sekadar mitos.. tk payah nk caye.. Den tak wat mnde2x mitos gini..

Time ni masih lagi di Xian.... Aktiviti volunterisme kami.. buat gotong royong ni Great Mosque ( dlam siri 1 de citer..)

Lpas ni pulak... Journey to Lanzhou... (Aiseh.. Naek train lagi.. Saket pinggang den..)

 Laen Tempat laen ceritanye....Laen Train... Laen Gayenye... Encem tak atok nih??
Sila Bg bintang.... hehe..
 Mcm2x salesman dalam train nih.. Start ngn nasik bungkus..mee bungkus.bau pelik2x. sume tak bleh makan... buah je kami beli... Adat seorang pengembara.. Perlu berwaspada...
Ape yg kami mampu buat... Pandang dan Lihat.. Telan air liuk...Gulp!!

Roti Arab ni la.. peneman..perutku yg berkeroncong...Begendang2x cm gendang rebana Ibu...Rase nk bedikir barat pon ade.. boring sangat... pon ade kekadang..rase2 berat ade la turun bape kilo time duduk tren tuh...Ape2x pon milo cmpur roti arab.. pong masih sodap...

 Time berjam2x lamenye menginap dalam train.. smpat ku menelaah buku traveller mandarin...Almaklum la suke mmbace..& tak tau nk mmbace buku ape.. Buku mandarin pong jadi la.. Ape yg menariknye.. apek penjual menan ni impressive dgn ku nye Mandarin speaking ala2x jawe nih.. die tekojot sbb I can speak mandarin very well.. tu yg die nk tgkap gmbo ngn kite nih...hehe... Kaotim!!! :)



 Disebabkan ku amat trtarik dengan kekanak yg same geng ngn ku... skali lg ku berposing dengan kekanak lelaki yg cumil....Moga ada rezeki nnti hendakNya.. InsyaAllah...
 Bdk kicik: Hype!!! ape pandang2x mau curik botol saya ka?

Dalam perjalanan sebagai seorang pengembara.. Ibadah wajib tidak sesekali ditinggalkan..Malah dilaksanakan mengikut Rukhsah yg telah disediakan... Alangkah Indahnye ISLAM kan??? Kite tak akan appreciate bile kite rase senang.... Tp kite akan appreciate bile kite rase susah...

.Ape yg menariknye... Pak2x n Mak2x China klihatan kagum dgn cara solat kita... mereka perhati dan terus perhati... Untuk pengetahuan.. kat kawasan ni.. jarang ade traveller datang ke area nih..(Sbb dasar tertutup oleh China sblm 1970 an.. Dasar komunis) so tak heran la.. diorg pndang kitorg cm Alien Workshop je...

 Setibanya kami tiba di Lanzhou.. Aisyah, Fatimah dan teman2x mereka yang laen telah menyambut kami di sana... Dengan keadaan suasana yg sgt sejuk.. -10 dgree C..  Mereka sgt baek... tolong kami sperti saudara mereka sendiri... walaupun kami baru je smpai tmpat mereka.. Dalam kepayahan kami mencari tmpat tinggal di kedinginan pagi yg menggigit..Mereka mmbantu kami mncari hotel kerana tidak smua hotel menerima kehadiran kami sbg warga asing.... Dan wujudnya perasaan diskriminasi terhadap Agama yg kita anuti.. Agama Islam!!! 

 Sungguh sayu saje rasenye dengan kedinginan yang menggigit pipi... Solat Jumaat berjemaah.. Berjauhan dari tanah air... bersama saudara SeIslam... dari Negara China... Sedarlah.. Teman.. Kita tidak kesorangan...Penganut Islam.. itu tidak sedikit... Penganut Islam itu ramai.. Cumanya.. Core @ foundation @ asas keimanan itu perlu kuat...
Kerana Iman itu umpama pohon.. Perlu disiram dan dibaja dengan amal ibadah.. Sama2x kite renung kembali...

 Masjid yg tak dihengati namenye.. time solat Jumaat...

 Berfotogenik bersebelahan.. Yellow River..
Fotogenik gaye mcm TELETUBIES...

Hurm... Sblm tu.. mesti ade yg tertnye2x mcm mane Aisyah, Fatimah n teman2x yg laen datang untuk tolong kami... Before kami pergi ke China.. Kami ade buat persediaan... dan dapatkan bantuan dari China Student yg blaja di Universiti kami...So.. dengan mggunakan segala network yang ada..Alhamdulillah.. kami ade dapat bantuan drpd Saudara SeIslam disini... Sangat mesra layanan mereka... mereka menganggap kami seperti saudara mereka sendiri... 

Ini disebabkan.. kat sni mereka adalah golongan minoriti... Agk terpinggir.. dan wujudnya jurang diskriminasi.. amat kasihan... Bila ku ceritakan tntg tiadanya diskriminasi trhadap umat Islam.. mereka seakan2x teruja dengan apa yg ku ceritakan... Sebagai contoh.. Bg kaum muslimah... mereka sgt sukar utk mencari kerja disini...Mereka perlu menanggalkan tudung dan memakai pakaian yg tidak menutup aurat ketika bekerja dgn bos yg bukan muslim... Sbg contoh yg lebih detail, Aisyah kat sblh fatimah (yg pakai winter jacker wane ijau).. Beliau ade master in financing... tp smpai skrg masih menganggur kerana.. beliau perlu mengikut attire staf yg bukan Islam jika beliau nk kerja kat bank.. Tp InsyaAllah... mgkin Aisyah akan datang Msia utk jd lecturer mandarin kt UITM...

 Hari kedua kat Lanzhou Kami dibawa ke Pekampungan minority yg majority muslim.. Ni kat sekolah pengajian bahasa Perempuan Lanzhou...

 Kemudahan Surau di Sekolah Perempuan..
 Kemudahan Kelas...
 Kelas mereka yg colorful dan wonderful.. Mereka kat sni belajar pengajian Islam.. menggunakan 3 bahasa perantara Bahasa China, Arab,Bahasa Inggeris...

 Tibe2x rase rajen nk mmbace buku kat library nih...

 Sekolah perempuan ni terpilih.. sbb Aisyah kate kat skola perempuan ni selamat sikit sng skit nk deal.... klau kat skola lelaki.. susah sket nk control dr segi keselamatan...


 Lepas kami pergi sekolah perempuan.. kami pergi pulak ke Rumah anak yatim yang tak jauh dr sekolah td...Comot2x mereka nih... hidup dalam serba kekurangan... sayu tengok mereka.. Beruntung kite di negara tanah air sendiri..



Solat di atas katil kerana keadaan lantai yang agak kotor... (Gmba ni bkn Mr. Cakna yg tgkap.. tp dapat drpd kamera team2x yang laen...)


 Sesi temuramah Pengurus rumah anak yatim...Aisyah jd translator sbb English die quite ok...
Rumah anak yatim ni asalnnya bermula dengan sebuah rumah kecil dan kemudiannya dipindahkan ke kawasan yg lebih luas.. Oleh pengasas rumah anak yatim ini.. Pada mulanya.. sangat sukar dalam mnguruskan rumah anak yatim ni kerana peruntukan yg sgt terhad dari kerajaan China.. Naseb baek ada badan2x NGO yg mnghulurkan dana dan bantuan utk melicinkan lagi pengurusan anak2x kecil yg tidak bernasib baek ini...
 Masing2x Khusyuk dngn sesi temuramah..
 Founder yg pakai kopiah coklat... Lai2x taiko mahu bg biskut dan gula2x.
 Berebut budak2x nih dgn gule2x.... Tkpe ye dik.. nnti abg bawak satu lori.. kih3x..
 Sempat bgmbo dgn adik pipi Blushing... Cute2x Kawai2x..


 Satu perkara yg melucukan kat sini... Time kitorang  solat.. Bising budak2x nih..  TAK Bleh!!! Tak Bleh!!! Ingatkan Tabligh.. TAk boleh rupenye... yg diorang cakap..Itu RAja Gopal yang ajar diorg... Tu je la bahase Melayu yg budak ni dok ulang2x... Adeh... cakap style hero tamil lak tuh... Ta Bley2x..!!! huhu

Time nak tangkap gmba ni pon.. Sempat lg diorng.. Ta Bley...Ta Bley...Ta Bley....


Lepas Journey di Lanzhou... Kini Mr. Cakna ade di Wuhan Pulak.. Kat sini fokus tujuan kami mengadakan lawatan ke Wuhan universiti... 
Sekitar pemandangan di Wuhan South Universities....
 Ni lah tempat kami untuk bertumpang teduh.. 
 Dapat kawan baru.. org Kanada.. Rase kecik pulak bile kat sblh die..
Berfotogenik!!!!

 Rase mane lg Comel?? Mr. Cakna ke Mr. Kambeng kat blkg nih.. kih3x..
 Berfotogenik!!!


 Skyscraper in Guangzhou....
 Di masjid.. berhampiran dengan makam Shabi Bin Abi Waqas...
Makam Shabi Abi Waqas..Ramai pngunjung yg datang merata dunia...



 Telaga Shabi Bin Abi Waqas...
Mr. Cakna..

Secara kesimpolannya.. Pengembaraan ini sungguh bermakna.. Terdapat cabaran dan pahit getir ketika ku mngembara... Rase beruntung di tanah air sendiri.... Dan baru ku sedar.. Betapa banyaknya nikmat yg telah ku kucapi... namun... adakah ku mnyedari???

عن ابن عمر رضي الله عنهما قال: أخذ رسول الله صلى الله عليه وسلم بمنكبي فقال: كن في الدّنيا كأنّك غريب أو عابر سبيل

Ertinya: Daripada Ibn Umar r.a., beliau berkata: Rasullah s.a.w. memegang bahuku lalu bersabda: "Jadilah kamu di dunia ini seperti seorang pengembara atau perantau di jalan".

Hadis ini diriwayatkan oleh al-Bukhari.

p/s: kata2x ku sebelum ini yang sudah ku kota... ^_^ x



3 comments:

criticalthinker89 said...

Sy nk pergi China semula.. sapa mahu ikot? hehe

MIERA said...

seronok rase muda-muda dah dpt pergi negara org.. ^^

aqliah kadir said...

saya nk buat visiting program ke sana. ade contact number student di universiti kat sana? kalu sudi emailkn di aqliahkadir@gmail.com